VIDEO Spectacol rarisim al naturii. Efemeridele din Delta Dunării … – Adevărul

Efemeridele sunt insecte zburătoare denumite popular „rusalii“, după perioada în care apar. Apar ca larve (sau nimfe) în mediul acvatic, unde trăiesc până la vârsta de 3 ani.

Maturizarea lor înseamnă apogeul, dar şi sfârşitul, pentru că odată ce îşi capătă aripile, rusaliile trăiesc, în medie, doar o zi. Acesta este timpul pe care ele îl au la dispoziţie ca să se împerecheze.

Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme. Ziua morţii lor este şi cea a nunţii, conform tradiţiei cei necăsătoriţi fiind îngropaţi în haine de cununie, într-o uniune cu divinitatea.

Entomologul Constantin Bogoescu a studiat efemeropterele (cum le este denumirea ştiinţifică), amintind că filosoful antic Aristotel a fost primul care le-a descris numindu-le „musca de o zi“. 

Indivizii nu se hrănesc în perioada adultă, viaţa lor rezumându-se la actul reproducerii. Atunci, masculii se strâng în roiuri şi încep dansul nupţial pentru atragerea femelei. Temperatura optimă de roire este cuprinsă între 20 şi 24 grade Celsius. Numărul ouălor depuse variază între 80 şi 6.000, în funcţie de genul efemeropterelor.

Turiştii şi localnicii Deltei Dunării au imortalizat în aceste zile roiurile de rusalii care au împânzit suprafaţa apei. Insectele care trăiesc o singură zi sunt descrise pe larg în lucrarea cercetătorului Constantin Bogoescu, editată de Academia R.P.R. în anul 1958, cu numele „Fauna Republicii Populare Romîne“, capitolul VII „Insecta“, fasciculul 3 - „Ephemeroptera“. Rusaliile pot fi întâlnite şi în alte regiuni ale ţării scăldate de ape, în lunci. 

Sursa foto Mihai Călin - ghid turistic din Sulina

Pe aceeaşi temă: 

Măsuri noi pe plajele Vadu şi Corbu: parcări şi bariere pentru accesul controlat al turiştilor

Cherhanalele de pe litoral, delicatesa gastronomiei din Dobrogea. Unde mergi să mănânci un peşte făcut ca la carte

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source