Tulcea: Peste 100.000 de pasari mor anual in Romania, din cauza … – E-politic

Peste 100.000 de păsări, în special de talie mare, mor anual în România, din cauza liniilor electrice de medie și înaltă tensiune, susține Societatea Ornitologică din România (SOR) ai cărei reprezentanți au participat, marți, la Tulcea, la un seminar organizat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Estimarea SOR are la bază atât studiile efectuate în Europa care arată o mortalitate de 0,6 păsări pe stâlp pe an, cât și cercetările efectuate la nivel local, potrivit biologului din Departamentul Conservare al SOR, Sebastian Bugariu.

"Problema cea mai mare din punctul de vedere al biodiversității este că speciile care sunt victime ale electrocutării sunt specii cu valoare sporită, berze și păsări răpitoare. Estimarea reală la nivel național pe baza extrapolării datelor centralizate în urma studiilor desfășurate la nivel local este de peste 100.000 de păsări pe an", a declarat reprezentantul SOR.

El a dat ca exemple atât cazuri de electrocutare, unul dintre acestea fiind înregistrat luna august a acestui an, în Brașov, unde 36 de berze au fost găsite moarte într-o singură zi, cât și cazuri de coliziune, unul dintre ele fiind semnalat în județul Călărași, unde în luna octombrie au fost găsiți morți 12 pelicani.

"Ar trebui să existe o bază de date la care să participe atât companiile de distribuție a energiei electrice, cât și organizațiile neguvernamentale și institutele de cercetare care să adune toate informațiile pe baza cărora să se poată lua decizii și să se prioritizeze zonele în care trebuie să se intervină pentru diminuarea fenomenului de scădere a populației de păsări prin electrocutare și coliziune cu liniile de înaltă și medie tensiune", a mai spus Bugariu.

În timpul prezentării susținute, reprezentantul SOR a făcut referire la legislația impusă în alte state europene pentru protejarea păsărilor sălbatice, precum și la proiectele derulate în România pentru limitarea fenomenului de scădere a populațiilor.

Seminarul "Rețele electrice dunărene", organizat marți de ARBDD, face parte din proiectul "DANUBEparksCONNECTED — Rețeaua de arii protejate dunărene, un coridor de habitate al Dunării", care are drept obiectiv consolidarea rolului fluviului ca un coridor ecologic cheie în politica europeană.

Proiectul, potrivit reprezentanților ARBDD, este structurat în șapte pachete de lucru, seminarul desfășurat marți fiind inclus în cel de-al patrulea "Coridorul de habitate aer-rute dunărene libere de migrație".

Acest pachet de lucru își propune printre altele inventarierea liniilor electrice de înaltă tensiune care traversează sectorul românesc al Dunării și a liniilor de medie și înaltă tensiune din Delta Dunării, acest studiu urmând să fie realizat în viitorii doi ani.

Proiectul "DANUBEparksCONNECTED — Rețeaua de arii protejate dunărene, un coridor de habitate al Dunării" este pus în practică de Parcul Național Donau Auen Austria și 16 parteneri din nouă state dunărene, printre care și ARBDD, iar bugetul acestuia este de peste 3 milioane de euro.

AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea)

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source