Tulcea: Asociația “Ivan Patzaichin-Mila 23” a identificat terenul … – AGERPRES

Asociația 'Ivan Patzaichin-Mila 23' a identificat terenul pe care intenționează să amenajeze primul canal olimpic ecologic pentru kaiac-canoe din România.

În imagine Teodor Frolu, membru fondator al Asociației 'Ivan Patzaichin-Mila 23'.

'Am identificat suprafața de 100 de hectare necesară investiției și am început demersurile pentru clarificarea statutului juridic al terenului. Deocamdată, este greu să dăm o soluție din punct de vedere financiar, dar ar fi bine dacă măcar studiul de fezabilitate al acestui canal olimpic s-ar realiza prin instrumentul financiar Investiții Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD)', a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Asociației 'Ivan Patzaichin-Mila 23', Teodor Frolu.

Soluțiile financiare pentru realizarea primului canal olimpic de kaiac-canoe din România vor depinde de proprietarii terenului, a menționat sursa citată.

'Este un proiect care depășește partea sportivă și care va valorifica un potențial al acestei zone cu tradiție bogată în canotaj. Să nu uităm că numai în satul Mila 23 sunt cel puțin 25 de campioni la kaiac-canoe. Canalul omologat internațional va fi o atracție datorită vecinătății cu Delta Dunării, ar oferi un spațiu pentru un muzeu al canotajului, ar fi o infrastructură și pentru triatlon și ar fi o investiție strategică pentru Deltă în extrasezon. Per total, va fi un proiect cu impact multiplu, un proiect integrat', a mai spus Frolu.

Acesta a precizat că terenul pe care urmează să se realizeze investiția se află în apropiere de Dunăre și aparține Agenției Domeniului Statului din subordinea Ministerului Agriculturii, iar pentru punerea în practică a proiectului, asociația va fi sprijinită de Ministerul Tineretului și Sportului.

Realizarea primului canal olimpic ecologic din România pentru kaiac-canoe a fost anunțată pentru prima dată în urmă cu trei ani, însă lipsa surselor de finanțare, schimbările de la nivel politic i-au obligat pe reprezentanții Asociației 'Ivan Patzaichin-Mila 23' să reia de câteva ori demersurile pe lângă autoritățile naționale în vederea sprijinirii acestei investiții.

Asociația 'Ivan Patzaichin — Mila 23' are drept obiectiv încurajarea turismului lent, neagresiv față de natură, promovând produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului și programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate, în mod special în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, județul Tulcea, și în cei 17 ani dedicați sportului de performanță a câștigat peste 40 de titluri de campion național și peste 30 de titluri de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de șapte ori pe cea de argint și de alte șapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.

Cele mai mari performanțe le-a obținut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediții (1968 — 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1000 m), Munchen 1972, (C1 1000 m), Moscova 1980, (C2 1000 m) și Los Angeles 1984 (C2 1000 m) și de trei ori medalia de argint (1972, 1980 și 1984).

În anul 1984, s-a retras din activitatea competițională și s-a dedicat antrenoratului, iar în urmă cu aproape opt ani a înființat, alături de Teodor Frolu, asociația care-i poartă numele și care promovează Delta Dunării.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source