Sibiul deține unicul laborator mobil din țară de testare a … – Stiri de Sibiu

Știri de Sibiu, 04.08.2017; 46 vizualizări

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu deține unicul laborator de cercetare din țară destinat testării concentrației poluanţilor organici din ape și la animale, care include și un utilaj mobil, potrivit Ministrul Mediulului, Grațiela Gavrilescu.

Laboratorului pentru analiza concentraţiei poluanţilor organici persistenţi (POP ) în mediu şi în ţesuturi animale a fost conceput de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu printr-un proiect de cercetare in valoare de aproximativ 1 milion de euro.

Ministrul Gavrilescu a vizitat laboratorul unicat in Romania, vineri,  si le-a recomandat profesorilor de la Sibiu să extindă cercetarea in intreaga țară, cu precădere în Biosfera Delta Dunării.

”Laboratorul, asa cum a fost el gandit, pe Aria Bazinală Mureș, cred ca nu numai cei de la Bazinala Mureș ar trebui să il folosească, inclusiv autolaboratorul care este in posesia ULBS (…) Ar trebui să se folosească și în alte zone bazinale. Chiar dacă zona Bazinala Mureș este mare, eu cred ca si Oltul poate să beneficieze de el și, cu precădere, să  intre într-o colaborare cu Biosfera Delta Dunării, pentru că acolo avem cea mai mare zonă de cercetare și investigare a florei și faunei. Este păcat să nu poată să beneficieze de un astfel de laborator (…) Este unic în țară”, a precizat în conferință de presă la Sibiu Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Laboratorul mobil pentru determinarea poluantilor organici este conceput special, astfel încat să se recolteze probe in bune conditii, indiferent de temperaturi.

”Este un laborator care se încarcă pe celule fotovoltaice , care are și frig pe el , astfel încat probele recoltate sa fie păstrate conform standardelor”, a mai precizat Ministrul Mediului.
Ministrul Mediului s-a aflat vineri la Sibiu, în cadrul unei vizite de lucru la Agentia de Mediu Sibiu si la ULBS.

Laboratorul de cercetare funcționează în cadrul Facultății de Științe a Universității „Lucian Blaga” Sibiu din luna februarie si a fost cuprinseîn Programul RO04 – “Reducerea substanțelor periculoase”, al cărui operator este Ministerul Mediului.

Potrivit Ministerului Mediului, în cadrul acestui laborator s-a reușit dezvoltarea unei metode, validată prin teste de intercalibrare cu laboratorul din Norvegia, pentru analiza poluanților organici persistenți în țesutul nevertebratelor acvatice.

”Metoda nu a existat până acum în România, acesta fiind singurul laborator din țară care are un flux de analiză dedicat analizelor de mediu”, se precizeaza in comunicatul transmis vineri.Mai multe din aceeași categorie:


Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source