Sezonul estival în turism: staţiuni balneo în creştere, litoral în scădere – Ziua de Cluj

Economie

Cererea pentru vacanțe în stațiuni balneare a adus vânzări mai mari cu 20%, urmată de cea pentru stațiunile montane și Delta Dunării, în timp ce pentru litoral s-au înregistrat vânzări sub așteptări. Valoarea sejururilor vândute pe vouchere de vacanță este slabă, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro.

Publicitate

Investițiile realizate în structuri de cazare din zonele balneare, în centre de relaxare și tratament au schimbat percepția că sectorul balneo este destinat numai persoanelor cu afecțiuni și au inclus produsul în oferta mai multor agenții.

Din datele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), familiile cu copii, care au preferat hoteluri cu parcuri acvatice, bazine termale, centre spa au fost principalii clienți. Stațiunile cele mai cerute sunt Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata, Băile Olănești, la un sejur mediu de 7,5 zile.
 
Vremea capricioasă, ofertele pentru destinații externe, vânzarea directă realizată de unii hotelieri, tarifele mai mari cu 10% față de anul trecut au dus la scăderea numărului de turiști în stațiunile de pe litoral, vânzările înregistrate prin agenții fiind la nivelul de anul trecut.

Mamaia a fost în topul preferințelor, urmată de Eforie, Venus, Jupiter și Neptun, alese în special de familiile cu copii. Sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile.  Valoarea sejururilor cumpărate cu vouchere de vacanță era de 10,3 milioane de euro în iulie, ele fiind acordate doar în sistemul privat.

“Pe litoral a fost un sezon cu multe provocări, care a început fulminant, cu vânzări foarte mari pe pachetele de înscrieri timpurii, care s-au mai atenuat spre mijlocul verii, şi din cauza vremii capricioase, și din cauza faptului că destinații externe precum Antalya au atras mai mulți români.

Ne-am așteptat ca și angajații din sistemul public, 1,2 milioane de persoane, să primească vouchere în acest an și piața să crească la 380 de milioane de euro. Între timp, în cazul bugetarilor valoarea lor a fost stabilită la numai 1.450 lei/persoană, iar rectificarea bugetară, în urma căreia și instituțiile să poată acorda vouchere de vacanță, s-a făcut la finalul verii”, spuneAdrian Voican, prim-vicepreședinte ANAT.
 
Rezultatele sezonului au fost analizate de agenții membre ANAT și de hotelieri din sudul și nordul litoralului și din stațiuni balneare, în cadrul întâlnirilor anuale pentru găsirea unor modalități de creștere a vânzărilor, care au loc în septembrie.
 
ANAT are ca membri activi 500 de agenții, care cumulează 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape 1 miliard de euro anual, și au 4.600 de angajați. Industria turismului în România are 120.000 de salariaţi și contribuie la economia națională cu 2% din produsul intern brut.  

De acelaşi autor

Din aceeaşi categorie

PublicitateLet's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source