Peste 100.000 de păsări dispar anual din cauza liniilor de tensiune … – Adevărul

Estimarea SOR are la bază atât studiile efectuate în Europa care arată o mortalitate de 0,6 păsări pe stâlp pe an, cât şi cercetările efectuate la nivel local, potrivit biologului din Departamentul Conservare al SOR, Sebastian Bugariu.
"Problema cea mai mare din punctul de vedere al biodiversităţii este că speciile care sunt victime ale electrocutării sunt specii cu valoare sporită, berze şi păsări răpitoare. Estimarea reală la nivel naţional pe baza extrapolării datelor centralizate în urma studiilor desfăşurate la nivel local este de peste 100.000 de păsări pe an", a declarat reprezentantul SOR.
El a dat ca exemple atât cazuri de electrocutare, unul dintre acestea fiind înregistrat luna august a acestui an, în Braşov, unde 36 de berze au fost găsite moarte într-o singură zi, cât şi cazuri de coliziune, unul dintre ele fiind semnalat în judeţul Călăraşi, unde în luna octombrie au fost găsiţi morţi 12 pelicani.
Evitarea electrocutărilor
"Ar trebui să existe o bază de date la care să participe atât companiile de distribuţie a energiei electrice, cât şi organizaţiile neguvernamentale şi institutele de cercetare care să adune toate informaţiile pe baza cărora să se poată lua decizii şi să se prioritizeze zonele în care trebuie să se intervină pentru diminuarea fenomenului de scădere a populaţiei de păsări prin electrocutare şi coliziune cu liniile de înaltă şi medie tensiune", a mai spus Bugariu.
În timpul prezentării susţinute la Tulcea, reprezentantul SOR a făcut referire la legislaţia impusă în alte state europene pentru protejarea păsărilor sălbatice, precum şi la proiectele derulate în România pentru limitarea fenomenului de scădere a populaţiilor.Seminarul "Reţele electrice dunărene", organizat de ARBDD, face parte din proiectul "DANUBEparksCONNECTED — Reţeaua de arii protejate dunărene, un coridor de habitate al Dunării", care are drept obiectiv consolidarea rolului fluviului ca un coridor ecologic cheie în politica europeană.
Vă recomandăm şi:

 

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source