Michel Franco: Cât de leneș să fii să faci un film după o rețetă … – AGERPRES

Regizorul mexican Michel Franco a declarat, pentru AGERPRES, că el consideră constrângerile ca fiind un motor al creativității pentru artiști și că evită cât poate de mult rețetele cinematografice.

Sursa foto: ANONIMUL IFF / Facebook

La nici 40 de ani, Franco este un "obișnuit" al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unde s-a remarcat în 2012, când a primit premiul secțiunii Un Certain Regard pentru "Despues de Lucia". Momentul a însemnat pentru el și începutul colaborării cu cel ce atunci a fost președintele juriului Un Certain Regard, actorul Tim Roth.

Cineastul mexican a fost invitatul special al Festivalului Internațional de Film Anonimul, care s-a încheiat duminică. De la Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, el a plecat la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, unde este președintele juriului.

Franco a vorbit, pentru AGERPRES, despre modul în care vede industria de film din SUA, cu care a luat contact când a filmat "Chronic", cu Tim Roth în rol principal, despre dragostea sa pentru cinematografia română, dar și despre felul în care aplanează conflictele cu actorii cu care lucrează.

"La mine e simplu. Când nu fac filme sunt deprimat, iar când fac filme sunt fericit. Dar nu vă imaginați că sar în sus de fericire. Îmi iubesc filmele așa cum părinții își iubesc copiii. Uneori sunt exasperați și nu mai vor să audă de ei, dar, când trag linie, sunt cele mai dragi ființe ale lor", a mărturisit Franco la finalul proiecției "Chronic" din Delta Dunării.

Pentru "Despues de Lucia", care are în centru o adolescentă hărțuită, Franco a primit foarte multe refuzuri — de la un actor care a fost speriat de violența scenariului la cei care nu i-au acordat finanțare. În final, în rolul principal a fost distribuită o fată iar bugetul a fost mult mai mic decât cel calculat inițial, la un milion de dolari.

"Constrângerile te fac mai creativ. Dacă actorul pe care îl vrei te refuză, cu cine îl înlocuiești? Ce poți face? Și tot așa. Cum te descurci cu jumătate din bugetul de care ai nevoie? Dar cu o zecime din el? Dacă vrei să faci filme, le vei face, asta cred", a spus cineastul pentru AGERPRES.

Refuzul care îl irită, mărturisește el, este replica "filmele tale sunt prea dure". "Suntem adulți. Nu orice film trebuie să se termine ca la Hollywood", a subliniat el.

Franco a declarat pentru AGERPRES că este "recunoscător" pentru aceste constrângeri. "Actorului care nu a vrut să joace în 'Despues de Lucia' îi sunt foarte recunoscător. Și mai sunt recunoscător și pentru că nu am strâns bugetul inițial. Aș fi produs filmul ca pe unul normal și aș fi învățat mult mai puțin (...). Prin intermediul tuturor refuzurilor am făcut un film mult, mult mai bun și am avut controlul total al producției, ceea ce contează cel mai mult", a afirmat cineastul.

Cu o echipă din care elimină orice funcție inutilă și cu locuri de filmare alese de el sau de cei apropiați lui, Franco spune că, în industria cinematografiei din care vine, castingul este un proces care nu place nici actorilor, nici regizorilor și are sens doar la Hollywood.

"De obicei, dacă vorbesc cu actori, știu dacă vor fi sau nu buni la ceea ce le cer (...). Cred că ideea de casting are sens în Statele Unite ale Americii, unde ai de-a face cu o țară uriașă, cu o industrie uriașă. Toți merg în Los Angeles sau New York. Dar dacă ești în România sau în Mexic... să fim serioși, ce casting? Deja toată lumea știe actorii și ne putem duce la teatru să îi vedem, de ce să mai facem și un casting?", a punctat Franco.

Spune că Tim Roth, care a fost președintele juriului ce i-a acordat premiul la Cannes în 2012, l-a "manipulat" pentru a-l distribui în filmul "Chronic", povestea unui bărbat care îngrijește persoane care suferă de boli terminale. "Avea nevoie să facă ceva diferit. Ceva radical diferit. El este cel care m-a convins. M-a manipulat un pic. M-a întrebat care e filmul meu următor, eu i-am zis povestea din 'Chronic'. El atunci a spus 'Vreau să fac asta' și eu i-am replicat că rolul este pentru o femeie", povestește regizorul și adaugă că a făcut eforturi pentru a-i arăta actorului că proiectul său este unul serios.

"Când spun că m-a manipulat de fapt vreau să subliniez generozitatea lui de a-mi sugera că va face fix ce îmi doresc de la el, că are încredere totală în mine. Acum cred cu adevărat aceste lucruri. Atunci nu puteam crede că îmi arată atâta interes", afirmă Franco. În prezent, el și actorul sunt prieteni foarte apropiați. "Îi pot spune orice și reciproca este valabilă", adaugă cineastul și punctează că Roth este unul dintre artiștii pentru care realizarea filmului este mult mai importantă decât chestiunile legate de ego.

"Când nu te înțelegi cu cel din fața ta, intervine ego-ul și ai tot felul de discuții, în care miza este cine are dreptate și cine nu. Iar cel care pierde este filmul. Dacă se ajunge aici, prefer ca actorul sau actrița să creadă că are dreptate, atât timp cât filmul se face cum vreau eu. Nu vreau să câștig o asemenea confruntare. De exemplu, cu Tim (Roth — n.r.) sau cu Emma Suarez, cel care câștigă este filmul. Mergem în aceeași direcție", spune el.

Franco se declară "anti-Hollywood", pentru că refuză ideea creării unui film după o "rețetă".

"Dacă încerci să faci un film interesant, scopul tău principal nu are cum să fie să îi faci pe toți să îl placă și să vinzi milioane de bilete. E aproape imposibil să realizezi asta și să ai și un film bun. Ce este rău legat de Hollywood este că au rețete pentru filme, rețete care să placă publicului. Urăsc asta. Cât de leneș trebuie să fii, tu, creator de cinema, să faci un film după o rețetă? De ce să te obosești? Mai bine nu faci filmul", mai spune el.

Declarat admirator al cinematografiei române, Franco afirmă că filmul care i-a deschis curiozitatea spre acest domeniu este "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", de Cristian Mungiu. "Este excelent, este intim și vorbește de contextul istoric. Este un film perfect, este despre tot. Are curaj, personalitate. Apoi am aflat că sunt mai multe filme de genul acesta. Când am văzut acest film, nu începusem să fac eu însumi filme și m-a influențat mult în privința asta", a povestit el.

Cunoscut ca realizator de filme dramatice, Franco spune că vrea să regizeze o comedie și chiar a scris un scenariu pentru acest gen de film, un scenariu despre care spune, cu umor, că a avut 40 de variante. Cel mai amuzant lucru din procesul de realizare a unui film i se pare însuși efortul de a-l face.

"Efortul regizorului de a finanța și de a realiza un film, felul în care face lucruri pe care nu vrea să le facă este amuzant, dar într-un fel macabru", spune el.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source