DOCUMENTAR: Rowmania FEST – Festivalul internațional al … – AGERPRES

Cea de-a VII-a ediție a Rowmania FEST - Festivalul internațional al bărcilor cu vâsle se desfășoară la Tulcea, în perioada 1-3 septembrie 2017. Festivalul va începe cu tradiționala paradă pe Dunăre a campionilor Ivan Patzaichin, Vasile Dîba și Toma Simionov, cărora li se vor alătura deținătorii de ambarcațiuni mici. Convoiul se va îmbarca la Șantierul Naval și va vâsli în aval până la debarcaderul Rowmania FEST, în zona scenei amplasate pe Faleză.

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin la prima ediție a Rowmania FEST, la Tulcea, 2011

Rowmania FEST include Tour International Danubien (TID), la care participanții vâslesc peste 2.500 de km pe Dunăre, de la izvoare până la Marea Neagră, competiții de vâslit și mai multe probe de triatlon: Delta Rowmania Triathlon (etapă în Circuitul Național de Triatlon), MiniTRI (copii 9-13 ani) și a treia ediție a Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, care reunește peste 70 de atleți din România, Austria, Bulgaria, Croația, Ecuador, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Iordania, Polonia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria, potrivit site-ului rowmania.ro.

Concertele de Rock'n'Row aduc nume foarte mari pe Faleza din Tulcea: Loredana, Krypton, Vița de Vie, Anton, White Mahala, RoHCP. Pe faleză, în dreptul Căpităniei, este deschis Artizan Eco Delta — un târg al ONG-urilor preocupate de dezvoltarea durabilă a zonei și al producătorilor și meșteșugarilor tradiționali. Tot pentru Artizan Eco Delta, World Wildlife Fund — WWF a pregătit activități pentru copii — pictură pe tricouri, informare prin joacă, realizarea de fotografie cu mesaje de susținere a naturii. În Piața Civică vor fi proiectate filmele ''Sieranevada'' și ''Inimi cicatrizate''.
http://rowmania.ro/2017/teaser/

Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și de Primăria Municipiului Tulcea, și beneficiază de sprijinul generos al multor parteneri și sponsori. AGERPRES este partener media al festivalului.

***

Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23 a fost înființată în 2010, la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, împreună cu arhitectul Teodor Frolu, din dragoste pentru Deltă, tradiție și natură, dar și din dorința de a ajuta la dezvoltarea locală din regiunea Deltei Dunării și din alte zone din România. Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23 a inițiat mișcarea Rowmania, brandul sub care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului și programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate. Sub brandul Rowmania sunt organizate, în țară și în Europa, nenumărate evenimente adresate turiștilor, pentru promovarea unei Românii naturale, admirate pe îndelete, din barcă.

Ivan Patzaichin și Teodor Frolu, inițiatorii Asociației Ivan Patzaichin — Mila 23 și ai Rowmania FEST, 2011

Mișcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic — canotca. Numită și ''bicicleta apelor'', canotca este un hibrid între canoe și lotca pescărească, fiind proiectată pentru a fi ușoară și rapidă, păstrând elementele de cultură meșteșugărească ale locului.

Ivan Patzaichin prezintă canotca, o barcă-hibrid între canoe și lotca pescărească, 2011

Rowmania FEST — Festivalul internațional al bărcilor cu vâsle este organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea, din 2011. Evenimentul include secțiunea ''Descoperă Rowmania'', o campanie națională care urmărește reconectarea oamenilor la natură, valorificarea patrimoniului hidrografic românesc, promovarea ecoturismului și a mișcării în aer liber prin sportul cu vâsle, dar și o mai bună înțelegere și interpretare a naturii. Un alt segment este Competiția pescărească Ivan Patzaichin, desfășurată pe Dunăre, pe un traseu în amonte și în aval, competiție care aliniază la start între 15 și 20 de echipaje de pescari din localitățile Deltei, care se întrec pentru primul loc.

Triatlonul, format din trei etape de competiție sportivă (înot, ciclism și alergare), este un sport complex, care provoacă permanent la eforturi fizice și mentale însemnate, dar care se află în mare ascensiune în ultimii ani, inclusiv în rândul amatorilor și al copiilor. La Rowmania FEST, triatlonul aduce trei competiții: campionatul național (Delta Rowmania Triathlon), proba MiniTRI și campionatul european de juniori (ETU), precizeză site-ul rowmania.ro.

Competiția pescărească ''Ivan Patzaichin'' — concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, la Rowmania Fest 2013

Maratonul TID (Tour International Danubien), cu o tradiție de peste 60 de ani, reprezintă un traseu de peste 2.500 de km, parcurs între lunile iunie-septembrie de aproximativ 100 de pasionați de canoe și bărci cu vâsle. Traseul pornește din Munții Pădurea Neagră, din Germania, și ajunge până la vărsarea brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră.

Rowmania FEST găzduiește dezbateri și conferințe pe teme de dezvoltare locală, momente muzicale tradiționale, spectacole de fanfară, proiecții de film, expoziții de fotografie pe teme apropiate Deltei și Târgul Artizan Eco Delta, deschis pe Faleză, oferind publicului șansa de a arunca o privire asupra tradițiilor vechi și noi din Deltă, de la meșteșuguri și gastronomie, la proiecte ale ONG-urilor active în județul Tulcea.

Festivalul și-a propus încă de la prima ediție ca, pe lângă activitățile sportive, culturale și de divertisment pe care le aduce publicului larg, să ofere grupurilor specializate un forum de dezbatere fertil pentru dezvoltarea locală a Tulcei și a Deltei. O temă centrală de discuție a festivalului este ecoturismul ca oportunitate optimă de dezvoltare locală în județul Tulcea și lansează, în fiecare an, o discuție aplicată pe subiecte tangente acesteia. Viziunea lui Ivan Patzaichin, care se regăsește în toate activitățile incluse în festival, este că, prin efortul comunității locale și a prietenilor Deltei, aceasta poate deveni cea mai mare destinație de ecoturism din Europa.

Concert Leo Iorga & Pacifica, la Rowmania FEST 2012

În fiecare an, Rowmania FEST a adus la Tulcea concerte de muzică rock, pop sau folk, care fac să răsune faleza în cele trei seri de festival. De-a lungul celor șase ediții desfășurate din 2011 până în prezent, au cântat Zdob și Zdub, Holograf, Taxi, Voltaj, Urma, Byron, Grimus, Travka, Robin and The Backstabbers, Blue Nipple Boy, Nightlosers, Four Bones Quartet, Celelalte Cuvinte, Niște Băieți, Mahala Rai Banda, VH2, Direcția 5, SuperChill, The R.O.C.K., Partizan, Sarmalele Reci, Toulouse Lautrec, Bandidos, Roman Iagupov & Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band, Foișorul de Folk, Leo Iorga & Pacifica, Taraf de Haidouks, Călin Grigoriu & Friends, Kira Frolu, Radu Pristanda (concert de pian), Stela Enache & Silvia Dumitrescu, Jezebel & Victor Solomon, Pasărea Rock, Zephir, Zona Zero, Victor Solomon & Florin Stoica, Cristi Minculescu & Nuțu Olteanu, InFusion Trio, Kumm, Nina Neagu & Band, Tudor Turcu & Band.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Daniela Juncu)

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source