Comunicat de presă – Muzeul ASTRA Sibiu – AGERPRES

Muzeul ASTRA din Sibiu începe construirea celui mai lung tricolor românesc

În mini vacanța de 1 Decembrie Muzeul ASTRA din Sibiu a pregătit numeroase evenimente și activități pentru turiștii care ajung în zona Sibiului. Bunătăți culinare din zona Deltei Dunării sau din Țara Secașelor, activități cu meșteșugari și un proiect care se va derula pe tot parcursul anului viitor.

Astfel, începând cu data de 1 Decembrie 2017, timp de un an, toți vizitatorii Muzeului ASTRA din Sibiu vor putea contribui la realizarea celui mai lung tricolor românesc. Tricolorul va fi lucrat la gherghef, iar fiecare vizitator care dorește va putea contribui la realizarea lui. Demersul va fi supravegheat îndeaproape de meșteri țesători cu care Muzeul ASTRA colaborează de mai mulți ani.

'Începând cu 1 decembrie 2018, tricolorul realizat prin truda de un an, va fi tăiat și împărțit vizitatorilor. Invităm publicul în Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, în Pavilionul Muzeal Multicultural, de Ziua Națională a României, să lucreze alături de noi la acest tricolor. Acest proiect are o însemnătate simbolică dacă ne gândim că strămoșii noștri au contribuit prin jertfă la realizarea României Mari, iar noi acum putem contribui la un record legat de identitatea națională', a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

De altfel minivacanța de 1 Decembrie este plină de evenimente remarcabile la Muzeul ASTRA.

(RE) Trăiește Marea Unire

Unul dintre acestea este demararea unei campanii de colectare a mărturiilor din perioada Primului Război Mondial (de pe front sau din țară) și a Marii Unirii — fotografii, scrisori, documente, obiecte personale și mărturii orale. Campania (RE) Trăiește Marea Unire va începe pe 1 decembrie 2017 și va continua pe tot parcursul anului viitor.

Ateliere culinare

Pe 1 și pe 2 decembrie, 2 pescari lipoveni din satul Mila 23 din Delta Dunării, vor pregăti borș de pește și pește prăjit ca pe baltă în cadrul unor ateliere culinare organizate în Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, la Cherhanaua din Mahmudia.

În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curățarea și tranșarea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș). Se va servi aici, pomana porcului'' cu mămăliguță și murături, dar și preparatele la ceaun, cum sunt tochitura de porc sau ciorba.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul ASTRA organizează evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, cu participarea comunității din localitatea Loamneș. Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, între orele 11.00-16.00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați.

Duminică, 3 decembrie, Muzeul ASTRA organizează Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor. Datini și obiceiuri de iarnă. Ediția a XI-a a Festivalului este organizată și în acest an la Biserica 'Sf. Mare Mucenic Gheorghe' și la Centrul Cultural Memorial Dr. Ghe. Telea Bologa din localitatea Nou Român, jud. Sibiu. Colindătorilor de la Școala de Arte și Meserii 'Ilie Micu' din Sibiu. li se vor alătura membri ai comunităților din Nou Român și Arpașu de Sus.

În spiritul apropierii sărbătorilor de iarnă, în această minivacanță Galeriile de Arta Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural și-au pregătit oferta pentru sărbători. Vizitatorii pot opta aici pentru cadouri inspirate din tradițiile satului românesc. Sunt cadouri făcute cu suflet și migală, obiecte unicat la care detaliile fac diferența, cum sunt decorațiunile pentru pomul de Crăciun din paie, pănuși de porumb, port popular și șosete de lână, oale de sarmale, căni pentru vin fiert, fețe de masă și ștergare, jucării ecologice.

În Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt așteptați să dea o mână de ajutor la împodobirea clădirii pentru sărbătorile de iarnă, cu ateliere de confecționat decorațiuni de Crăciun care se vor desfășura zilnic, între orele 10:00 și 15:00, începând de joi, 30 noiembrie, până duminică, 3 decembrie, în sala de educație muzeală de la parter.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source