Comunicat de presă – ITI Delta Dunării – AGERPRES

NEGOCIERI PENTRU SUPLIMENTAREA BUGETULUI ITI DELTA DUNĂRII

Tulcea are o particularitate — ITI Delta Dunării cu un buget de 1,1 miliarde de Euro, cel mai mare proiect de investiții al României și unul dintre cele mai mari proiecte europene comparativ cu strategii similare din alte țări europene.

Având în vedere interesul masiv pentru această sursă de finanțare care se manifestă la Tulcea, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară — ITI Delta Dunării este preocupată să identifice soluții pentru suplimentarea sumelor dedicate proiectelor de dezvoltate socio-economică.

Președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre susține că acești bani vor fi atrași de mediul public și privat fiind luată în calcul negocierea cu forurile decidente pentru a adăuga sumele necesare care să răspundă cererii din teritoriu.

'Se vor face toate eforturile să executăm nu cea mai mare parte, eu aș vrea, dacă se poate, să negociem să mai asigurăm anumite sume pe lângă bugetul avut la dispoziție. Nu trebuie să uităm de faptul că miliardul acesta de Euro nu înseamnă numai investiții în localitățile din județul Tulcea, înseamnă și investiții adiacente și mă refer la Podul peste Dunăre Brăila — Tulcea, la Portul Tulcea. Sunt investiții care atrag sume consistente. De asemenea, investițiile ARBDD și Apele Române care la fel înseamnă sume consistente. Nu tot miliardul acesta se duce în comunitățile din Deltă. Dar, în mod cert acești bani contribuie la dezvoltarea comunităților din această zonă', afirmă președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.

Numai pe infrastructură locală, investițiile vor fi undeva în jurul a 200-250 de milioane de Euro, conform președintelui ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.

La Frecăței se asfaltează străzi și se modernizează alimentarea cu apă

La Frecăței se are în vedere asfaltarea străzilor din comună. Lucrările vizează turnarea de covor asfaltic pe aproximativ 10 kilometri de drumuri aparținând celor patru sate componente: Frecăței, Cataloi, Poșta și Telița. Investiția înseamnă 1 milion de Euro.

De asemenea, administrația locală Frecăței are în vedere realizarea unei stații de epuare și execuție rețea de preluare a apelor uzate în satele Frecăței și Poșta, investiție aproximată la 1,3 milioane de Euro.

Primarul comunei Frecăței, Marian Naiman: 'Vom cupla la această investiție și lucrări de modernizare a rețelei de alimentare cu apă. Sunt optimist că vom primi ok-ul pentru finanțări. Dacă vor mai fi probleme le vom corecta. Pentru asta avem ADI ITI și eu zic că Tulcea are un mare avantaj aici. Trebuie numai să vrem, să avem inițiativă și să luăm acești bani'.

Extindere și dotare la Liceul Tehnologic din Luncavița

Proiectul pentru 'Modernizarea, Extinderea și Dotarea Liceului Tehnologic Simion Leonescu Luncavița' a fost selectat pentru o finanțare europeană, de aproximativ 500.000 Euro.

Primarul comunei Luncavița, Ștefan Ilie: 'Vorbim de fonduri nerambursabile obținute în baza unui proiect prin PNDR, componenta Educație, pe ITI Delta Dunării. Fiind un liceu tehnologic, cu profil pe agroturism, proiectul presupune extindere, dotări și modernizare. Lucrarea va respecta arhitectura vechii școli care este din granit. Va crește numărul de clase, se vor costrui patru clase noi și de asemenea, vor fi schimbări de pardoseli, centrale termice, instalații sanitare. Totodată, vor fi achiziționate utilaje care sunt necesare în agroturism. Avem trei luni termen pentru a semna contractul, însă noi sperăm că vom face acest lucru în octombrie apoi să trecem la achiziția proiectului tehnic și execuție'.

La Jurilovca, istoria este pusă să facă bani pentru comunitate

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion intenționează să pună în valoare un sit arheologic prin atragerea unei finanțări de două milioane de Euro. Este vorba de investiții ce presupun susținerea unor acțiuni de cercetare, restaurare și introducerea în circuitul turistic a cetății Argamum.

A fost identificată și sursa de finanțare — Programul Operațional Regional 2014-2020.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion: 'Vizăm prin acest proiect, cercetarea, restaurarea și introducerea în circuitul turistic a necropolei cetății Orgame/Argamum. Este un proiect care a fost pregătit în prima jumătate a anului, nu este finalizat, există intenția să fie depus prin ITI pe Programul Operațional Regional. Este un parteneriat între comuna Jurilovca și Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. Proiectul este coordonat de doamna Vasilica Lungu, un arheolog cu foarte multă experiență. A lucrat ani buni la situl arheologic de la Jurilovca. Nu avem încă o formă finală a proiectului însă intenția noastră este să-l concretizăm'.

Instrumentul financiar ITI asigură finanțarea pentru proiecte din toate programele operaționale, cuprinzând investiții din FC, FEDR, FSE, FEADR și FEPAM.

În cadrul Uniunii Europene sunt doar 18 astfel de Instrumente Integrate de finanțare, cel de la Tulcea fiind singurul din România.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source