Cinema între Dunăre și Mare – Cotidianul

A 14-a ediție a Festivalului de Film Independent Anonimul se deschide în această seară în Delta Dunării. Până sâmbătă, la Sfântu Gheorghe se vor succeda proiecții în premieră alături de pelicule care intră în competițiile dedicate producțiilor de lung și scurtmetraj.

Invitatul special al Festivalului Anonimul în 2017 este mexicanul Michel Franco. În această seară, cineastul va primi în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului Trofeul Anonimul „pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale“, arată un comunicat al organizatorilor. Întreaga sa filmografie va fi prezentată publicului, iar proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Câștigător al Premiului pentru scenariu la Cannes 2015 și al Un Certain Regard 2012, cineastul vine în Delta Dunării și în calitate de producător.

Cineastul mexican Michel Franco este invitatul-vedetă la Sfântu Gheorghe

Câștigători în competiție

Șase pelicule intră în competiție pentru trofeul rezervat filmelor de lungmetraj la această ediție a manifestării. Fiecare dintre acestea vine cu premii deja câștigate sau selectări la festivaluri mari din lume. Astfel, coproducția Israel – Germania – Franța „The Burglar“ ajunge pe ecranul de la întâlnirea Dunării cu Marea după ce a fost printre peliculele proiectate în competiția oficială din acest an de la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam. În calitate de câștigător al Premiului Movie Zone al Dutch Youth Jury de la același eveniment din 2017, intră în competiție „Quality time“, o coproducție Olanda – Norvegia. Chiar și participarea românească din competiție, „Marița“, filmul lui Cristi Iftimie, se prezintă acum în fața spectatorilor cu Marele Premiu al Juriului Feodora pentru Cel mai bun film din Competiția East of the West adus luna trecută de la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary. Pelicula indiană care intră în competiție, „Sexy Druga“, are în palmares Hivos Tiger Award, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, iar coproducția Franța – Sri Lanka – Qatar – Olanda „Burning Birds“ vine în competiția din Deltă după ce a fost în secțiunea New Currents, Festivalul Internațional de Film de la Busan, Coreea de Sud. Cum premiul de la Sfântu Gheorghe se acordă exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent în Deltă, producția columbiană „Los nadie / The Nobodies“, în regia lui Juan Sebastián Mesa, ar putea să pară că pornește din fruntea plutonului, venind cu Premiul Publicului la Săptămâna Criticilor de Film Internaționali de la Veneția, de anul trecut.

Săptămâna de senzații

Ca în fiecare an, la Sfântu Gheorghe sunt aduse și câteva pelicule care se anunță adevărate senzații pentru cinefili. Organizatorii au anunțat deja cel mai recent film semnat Terrence Malick, „Song to Song“, prezentat în proiecție unică în România, la Anonimul, vineri, 11 august. Este vorba despre o poveste de dragoste modernă, care se desfășoară pe scena muzicală din Austin, Texas. Filmul urmărește poveștile întrepătrunse a două cupluri: compozitorul BV (interpretat de Ryan Gosling) și cântăreața aspirantă Faye (Rooney Mara), alături de mogulul Cook (Michael Fassbender) și chelnerița Rhonda (Natalie Portman). Celebrității protagoniștilor, în distribuție i se adaugă și faima unor Iggy Pop, Patti Smith, Anthony Kiedis (solistul trupei Red Hot Chili Peppers), Florence Welch (de la Florence and the Machine), John Lydon (fostul component al trupei The Sex Pistols).

Tot în proiecție specială vine „Good Time“, cu o regie semnată de Josh Safdie și Benny Safdie (joi, 10 august, și, respectiv, sâmbătă, 12 august). Prezentat în premieră în cadrul Competiției Oficiale Cannes 2017, filmul îi are în rolurile principale pe actorul Robert Pattinson (cunoscut publicului din seria The Twilight Saga) și pe actrița Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight, regia Quentin Tarantino).

Anul acesta mai mulți cineaști români își arată în Deltă, în avanpremieră, peliculele pe care se pregătesc să le lanseze. Anca Damian va deschide seara filmului românesc discutând cu publicul despre „Perfect sănătos“, iar sâmbătă, Vlad Ivanov, Adrian Titieni și Adrian Păduraru vin să răspundă întrebărilor legate de „Capace“, pelicula regizată de Sorin Marin şi Tudor Seichea Marin.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source