Cele mai frumoase plante protejate de lege în România … – Adevărul

Biologii şi cercetătorii afirmă faptul că România este o ţară cu o floră destul de bogată. Plantele care cresc pe teritoriul ţării noastre i-au impresionat datorită frumuseţii lor pe cei care le-au studiat. Multe dintrea acestea fac parte din categoria plantelor protejate de lege, iar ultimele calcule arată că în România există peste 200 de astfel de specii. 
Primele discuţii în sensul protecţiei plantelor rare, dar şi a animalelor s-au purtat în perioada interbelică. Printe primele plante protejate de lege în ţara noastră s-a numărat Papucul Doamnei, o floare din specia orhidee, pentru care a fost nevoie de impunerea unui Decret Regal în sensul asigurării  protecţiei.
Documentul oficial a fost emis în 1933. Această floare se întalneşte prin păduri, mai mult sau mai puţin umbroase, pe coaste, în tufişuri, de preferinţa în terenuri calcaroase. Papucul Doamnei atinge o înălţime de până la doi metri. Frunzele ei sunt lungi de 6-12 cm şi late de 2-4 cm, de culoare eosu inchis spre o o nuanţă de mov închis.      
Floarea de Colţ
O altă plantă protejată de lege este şi Floarea de Colţ. Ea a intrat pe lista plantelor cu regim juridic special din România printr-un alt Decret Regal, semnat tot în anul 1933. Floarea de Colţ Floarea are tulpina subţire, frunze liniare şi flori grupate în inflorescenţe înconjurate de nişte frunze pâsloase, ce-i dau un aspect de steluţă. Poate fi întâlnită mai ales pe cetăţile de calcar.  Creşte în Munţii Carpaţi,Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. 
Bujorul Românesc 
Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa, care se găseşte numai în România. Floarea, cunoscută sub denumirea botanică de Paeonia romanica peregrina, este şi cea mai veche floare din România. În ţară există cinci rezervaţii naturale de bujori româneşti, în Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu.  Floarea rară are o istorie fascinată care pleacă dinaintea erei glaciare. Specialiştii o numesc floare relict glaciar şi o consideră o ”supravieţuitoare” având în vedere că a răzbit până în zilele de astăzi. 

Crinul de pădure
Originar din pădurile de fag şi stejar din zona de vest a Europei, Crinul de pădure a ajuns pe teritoriul ţării noastre fiind trecut pe lista plantelor protejate de lege, de importanţă naţională.

Este o plantă salbatică şi înfloreşte în lunile mai - iunie. Un singur fir de crin de padure poate duce si 50 de flori care pot avea diverse culori: rosu, roz sau violet.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source