Cazinouri, în Deltă? Legea lui Şerban Nicolae a trecut de Senat – RFI ROMÂNIA

Senatul a adoptat propunerea legislativă a senatorului PSD cu 65 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi 6 abţineri. Şerban Nicolae depusese încă din luna martie o inițiativă care prevede scutiri de taxe şi impozite pentru cei care îşi vor deschide magazine, pensiuni, afaceri cu energie regenerabilă, dar și cazinouri sau săli de jocuri de noroc pe anumite terenuri. Senatorul și-a motivat atunci demersul spunând că antreprenorii care deschid astfel de afaceri trebuie încurajați prin scutirea de la taxe pentru că asigură locuri de muncă noi și contribuie la dezvlotarea economică.

Suspiciunile care planează asupra acestui proiect de lege sunt generate de tipul de terenuri pe care ar urma să fie construite în regim special cazinouri sau săli de jocuri de noroc. E vorba de insule, grinduri şi alte suprafeţe „cu potenţial de exploatare economică”, aici fiind inclusă și Delta Dunării, după cum arată un amendament al colegului de partid al lui Serban Nicolae, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Discuțiile aprinse generate de proiectul lui Șerban Nicolae s-au întețit și mai mult în contextul izbucnirii Dosarului Belina, în care DNA investighează legalitatea trecerii unei părţi din Insula Belina şi a Braţului Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman prin emiterea unei hotărâri de guvern. În acest caz, vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală, iar ministrul Rovana Plumb a fost salvată de colegi parlamentarii care s-au opus prin vot asupra ridicării imunității pentru începerea urmăririi sale penale. După izbucnirea cazului, au apărut suspiciuni că propunerea legislativă a lui Șerban Nicolae adoptată luni de Guvern ar avea legătură directă cu Insula Belina şi Braţul Pavel, unde, conform propunerii senatorului PSD, ar urma să poată fi construite, cu scutire de la taxe, construcții diverse printre care și cazinouri sau săli de jocuri de noroc.

Senatorul PSD se apără și subliniază, în expunerea de motive, că propunerea sa vizează modificarea şi completarea sistemului de facilităţi fiscale, cu scopul explicit de a crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activităţi economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

Potrivit social-democratului, locurile de muncă, creşterea veniturilor statului, valorificarea potenţialului economic şi dezvoltare durabilă ar  putea fi rezultatul propunerii slae legislative.

După adoptarea sa de către Senat, propunerea legislativă va merge la Camera Deputaților care este for decizional.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source