Biserica din Caraorman, ridicată pe vremea Înaltei Porţi, are nevoie … – Adevărul

Cea mai veche biserică din lemn din Delta Dunării, cea din Caraorman, este în pericol. Catapeteasma este veche, datând din anul 1875, iar icoanele din anul 2000 şi, din acest motiv, este necesar să se efectueze lucrări de restaurare. Costurile, spune preotul paroh Florian Dumitrescu, ajung la 20.000 lei. 
„Am încercat pe la diferite mănăstiri din ţară şi am fost refuzat. La o mănăstire din Târgu Ocna mi s-a spus ca ei nu pun petic nou pe sacul bun. Singurul care m-a mai ajutat a fost P.S. Visarion al Tulcii, care mi-a dat în două rânduri materiale de construcţie în valoare de 1.500 şi 2.000 lei“, spune Florian Dumitrescu.
Cei care doresc să doneze pentru renovarea picturilor şi a catapetesmei o pot face în contul RO48CECETL0130RON0332002 deschis la CEC BANK filiala Tulcea, pe numele Parohia Caraorman. 
În curtea bisericii, se va ridica şi un mic aşezământ ce va fi folosit ca trapeză, dar unde se vor putea face hramuri, parastase şi agape frăţeşti după Sfânta Liturghie, dar şi ca loc de întâlnire cu activităţi cu copiii.
Cum au rezistat bisericile ortodoxe pe vremea Înaltei Porţi. Preotul Eugen Tănăsescu: „Un om religios poate respecta credinţa celuilalt“
Biserica din Caraorman a fost ridicată de cazacii zaporojeni care au emigrat în secolul al XIX-lea în Delta Dunării, între anii 1875-1876 şi sfinţită în anul 1877, pe vremea stăpânirii otomane. La construcţie s-au folosit traverse groase de stejar din Pădurea Caraorman, pereţii sunt din ceamur (o împletitură de nuiele şi stuf căptuşită cu pământ), iar la exterior biserica este îmbrăcată cu scândură. 
„Este cea mai veche biserică din Deltă construită din paiantă şi stuf. Clopotele sunt cele originale, de la vechiul lăcaş de cult, care a fost inundat, fiind aduse de cazacii zaporojeni care au ajuns în Deltă după exodul populaţiei în urma edictului ţarinei Ecaterina a II-a“, povesteşte preotul. 
Vă mai recomandăm:

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source