ANAT: Cererea pentru vacanţe în staţiuni balneare creşte cel mai mult, cu 20% în 2017 – Ziarul Financiar

astăzi, 18:03 Autori: Dan Straut , Mediafax

Cererea pentru vacanţe în staţiuni balneare, în creştere de la un an la altul, a adus vânzări mai mari cu 20% în 2017, fiind urmate de cele pentru staţiunile montane şi pentru Delta Dunării, se arată într-un comunicat transmis duminică de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism - ANAT.

Potrivit Asociaţiei, la vacanţe pentru litoral s-au înregistrat vânzări sub aşteptări. „Şi valoarea sejururilor vândute pe vouchere de vacanţă este sub aşteptări, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro”, transmite ANAT.

Investiţiile realizate în structuri de cazare din zonele balneare, în centre de relaxare şi tratament au schimbat percepţia că zona balneo ar fi destinată numai persoanelor cu diferite afecţiuni şi au inclus produsul în oferta mai multor agenţii de turism.

Din datele ANAT reiese că familiile cu copii - care au preferat pentru vacanţa lor hoteluri cu aqua park, bazine termale, centre SPA - au fost principalii clienţi în acest an. „Staţiunile cele mai cerute sunt Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, la un sejur mediu de 7,5 nopţi”, menţionează Asociaţia.

„Vremea capricioasă, ofertele pentru destinaţii externe, vânzarea directă realizată de unii hotelieri de pe litoral, tarifele mai mari în medie cu 10% faţă de anul trecut au dus la scăderea numărului de turişti în staţiunile de pe litoral în sezonul 2017, vânzările înregistrate prin agenţiile de turism fiind, în general, la nivelul de anul trecut. Mamaia a fost, în continuare, în topul preferinţelor românilor, urmată de Eforie, Venus, Jupiter şi Neptun, alese în special de familiile cu copii. Sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile”, mai arată ANAT.

„Pe litoral a fost un sezon cu multe provocări, care a început fulminant, cu vânzări foarte mari pe pachetele de încsrieri timpurii, vânzări care s-au mai atenuat spre mijlocul verii, şi din cauza vremii, care a fost capricioasă, dar şi din cauza faptului că destinaţii externe precum Antalya au atras mai mulţi români anul acesta”, declară Adrian Voican, prim-vicepreşedinte ANAT.

Valoarea sejururilor cumpărate cu vouchere de vacanţă este de numai 10,3 milioane de euro, până la finalul lunii iulie, acestea fiind acordate, în prezent, numai în sistemul privat.

„Ne-am aşteptat ca şi angajaţii din sistemul public - 1,2 milioane de persoane - să primească vouchere de vacanţă în acest an şi astfel piaţa să crească de la 10 milioane de euro, în 2016, la 380 de milioane de euro, după calculele noastre. Între timp, în cazul bugetarilor valoarea lor a fost stabilită la numai 1.450 de lei/persoană, iar rectificarea bugetară, în urma căreia şi instituţiile publice să poată acorda vouchere de vacanţă, s-a făcut la finalul verii”, precizează Adrian Voican.

Rezultatele sezonului 2017 au fost analizate de agenţii membre ANAT şi de hotelieri din sudul şi nordul litoralului, dar şi din staţiuni balneare, în cadrul întâlnirilor anuale pentru găsirea unor modalităţi de creştere a vânzărilor, care au loc în luna septembrie.

ANAT este asociaţia patronală agenţiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel naţional, european şi internaţional. Asociaţia are ca membri activi 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


Source